Laki-laki Terpaksa Menjadi Penyamun Sambilan Buat Bayar Hutang Majlis Kahwin

Posted on

Seorang laki-laki yg ditahan polis atas kesalahan jenayah pecah masuk rumah menberikan alasan terpaksa menjadi penyamun sambilan kerana mahu membayar hutang majlis perkahwinannya.

laki-laki terbabit menjalankan jenayah pecah rumah di sekitar Taman Politeknik, Port Dickson sejak tahun berikutnya.

Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintenden Zainudin Ahmad memaklumkan pihaknya telah berjaya menangkap laki-laki terbabit apabila menjalankan operasi khas buat mencegah kegiatan jenayah pecah rumah di sekitar kawasan perumahan terbabit.

Beliau berkata, suspek bekerja di sebuah hotel di ibu negara. Suspek terpaksa menjalankan kegiatan jenayah kerana mahu menyelesaikan hutang Ah Long buat majlis perkahwinannya.

“Suspek diberkas di sebuah pangsapuri kos rendah di Bandar Tasik Selatan, Kuala Lumpur kelmarin. ia mengaku menjalankan jenayah itu bagi melunaskan hutang ah long yg dipinjam buat majlis perkahwinannya.

“Bagaimanapun laki-laki itu yg bekerja di sebuah hotel di ibu negara tak memberitahu jika ia berkahwin dan berapa banyak hutangnya,” katanya.

Zainudin memaklumkan suspek berasal dari Batu Kikir, Kuala Pilah. Suspek akan ditahan reman sehingga 3 Februari buat membantu siasatan di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan.

Selain itu, pihak polis juga telah menahan sepasang suami isteri masyarakat Bangladesh berumur 36 dan 34 tahun buat membantu siasatan kerana disyaki terlibat sebagai pembeli barang yg dicuri oleh suspek.

Apapun, janganlah sesekali terlibat dgn jenayah cuma kerana mahu menyelesaikan hutang. Berjimat cermatlah semasa berkahwin, tak perlu adakan majlis yg mewah dan akhirnya terpaksa berhutang Ah Long dan menjalankan kegiatan pecah rumah buat menyelesaikan hutang. –utaranews